09 feb Wat is de beste slaaphouding?
Het antwoord i.v.m. de juiste slaaphouding is zoals Johan Cruyf zei: “elk voordeel heb z’n nadeel”. Je vindt in dit artikel voor en nadelen en in welke houding slapen bij de meest voorkomende lichaamsklachten.
Op je rug slapen
Volgens het onderzoek slaapt slecht 13% van de mensen op hun rug. Dit is echter de beste slaaphouding volgens veel wetenschappers. Door op je rug te slapen kan je hoofd, nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens je nachtrust. Dat betekent dat er geen extra druk wordt uitgeoefend op deze delen van je lichaam.
Deze slaaphouding heeft ook een cosmetisch voordeel, het zorgt voor relatief weinig rimpels en kreukels als je weer wakker wordt.
Hoewel dit een gezonde slaappositie is, is dat niet voor iedereen het geval. De rugligging vergroot de kans op snurken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met apneu.
Voordelen
- Positie van de wervelkolom: natuurlijke kromming;
- Minder rimpels voor gezicht en lichaam;
- Minder maagzuur.
Nadelen
- Vergroot de kans op snurken;
- Afgeraden voor mensen met slaapapneu;
- Afgeraden voor zwangere vrouwen: druk op onderrug vergroot.
Op je buik slapen
Deze slaaphouding is goed tegen snurken, maar slecht voor alle andere zaken.
Je rug- en nekwervel kunnen moeilijk één rechte lijn vormen en daardoor kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, zoals nek- of rugklachten. Daarnaast is de kans groot dat je moeilijk en vermoeid wakker wordt.
Wil je toch graag op je buik blijven slapen, trek dat je knie op en plaats een stevig klein kussen onder je buik/heupen. Daardoor neemt je wervelkolom een meer natuurlijk houding aan.
Voordelen
- Verklein de kans op snurken ;
- Minder rimpels voor gezicht en lichaam;
- Minder maagzuur.
Nadelen
- Vergroot de kans op spier en gewrichtspijn in schouders en nek;
- Stijfheid;
- Gespannen wervels.
Slapen op je linker of rechterzijde
Doordat je wervelkolom in deze positie relatief recht is, voorkom je (extra) nek- en rugklachten. Ook is de kans op snurken in deze positie relatief kleiner. Voor mensen met slaapapneu is dit dan ook de beste optie. Daarnaast is deze positie ook goed voor zwangere vrouwen. Neem je de foetus houding aan waarbij je meer in een bolletje kruipt, dan is dat voor jou een veilige houding.
Het nadeel van slapen op je zij is dat er druk wordt uitgeoefend op je buik en de longen. Indien je op je linkerzijde slaapt ook iets meer op je hart. Daarnaast moeten je schouders en arm het gewicht van je hele lichaam opvangen. Hierdoor kan je een slaaparm krijgen of erger schouderklachten.
Dat kun je voorkomen. Plaats je schouders niet direct onder je, maar beweeg je schouder iets naar onder en naar rechts(rechterzij ligging) of links (linkerzij ligging) om de druk op je schouders en arm te verkleinen.
Voordelen
- Weinig maagzuur;
- Goede doorbloeding;
- Meer zuurstof naar de hersenen;
- Goed bij apneu.
Nadelen
- Kans op schouderpijn;
- Kans op “slapende” arm.
Belangrijke tip:
om ’s ochtends vitaal op te staan is het belangrijk om je bij ontwaken helemaal groot te maken armen boven hoofd en benen lang uitstrekken en je goed uitrekken. Dit normaliseert terug je houding en zal pijnlijke spieren en gewrichten door eender welke slaaphouding verminderen!
Welke slaaphouding bij 3 veelvoorkomende lichamelijke klachten?
De manier waarop je slaapt kan invloed hebben op de ernst van een klacht.
Lage rugpijn
Als je lage rugpijn hebt is een zijligging met een extra kussen tussen je knieën een goede optie . Dat zorgt ervoor dat je heupen en wervelkolom meer in een rechte lijn liggen. Heb je last van een hernia probeer dan de foetus houding. Deze houding zorgt voor minder druk en pijn.
Schouderpijn
De beste slaappositie voor mensen met schouderpijn is de buikligging of de rugligging. Waarbij rugslapen de voorkeur heeft. De zijligging wordt afgeraden omdat je schouder in een moeilijke positie komt te liggen en druk op je schouders wordt verhoogd.
Nekpijn
De beste positie voor slapers met nekpijn is op de zij of rug. Gebruik een relatief laag kussen als je op je rug slaapt. Het liefst een kussen met een nekrol, zodat de natuurlijke houding van je nek wordt ondersteund. Als je op je zij slaapt kun je het beste een kussen gebruiken dat je wervelkolom recht houd. Ook is het verstandig een extra kussen tussen je knieën te plaatsen zodat de kans dat je ruggen- en nekwervel in 1 lijn liggen groter is.
Heb je wel eens vaker last van slecht slapen, ben je niet tevreden over je slaapkwaliteit. Meer info over wat je kan doen vind je op mijn site waar je als je in de homepagina helemaal naar onder scrolt de slaapscan kan invullen. Dit is een evaluatie van je slaapprobleem.
Slaap lekker,
Régine
Geplaatst op 14:21h, 11 februariSchitterende tips. Thanks
RandyShica
Geplaatst op 20:44h, 23 novemberthis article https://mangoandmoreshop.com/