Leidinggevenden klagen over hun slaapkwaliteit

Leidinggevenden klagen over hun slaapkwaliteit

Ik verheug me op de aandacht voor gezonde slaap en slaapkwaliteit vandaag, een opsteker voor alle professionals die hiermee bezig zijn!

Voor deze Internationale dag van de slaap wens ik graag een kritische tendens te verduidelijken, namelijk:

Vele leiders in organisaties zijn ontevreden over hun slaapkwaliteit en kwantiteit volgens een recent McKinsey onderzoek. Het consultancy bureau maakt een correlatie met de neurowetenschappen en linkt het tekort aan slaap aan het risico op ondoeltreffend leiderschapsgedrag.

Lees hier meer erover , ik nodig je later in het artikel uit om je slaap onder de loep te nemen met de sleepcompass slaapscan, want goed slapen kan je leren!

Onderzoek bij 196 leidinggevenden in 2020

Een recent McKinsey Onderzoek bij 196 leidinggevenden, senior managers heeft aangetoond dat hersenen met slaaptekort het vermogen verliezen om nauwkeurige oordelen te vellen. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot irrationele en ongerechtvaardigde claims als “ik heb geen slaap nodig” of “ik doe het prima met een paar uur slaap.” Het onderzoek laat zien hoeveel van hen op dit punt nog steeds in ontkenning zijn. Want 50% beoordeelde dat hun gebrek aan slaap niets aan hun leiderschapsgedrag deed inboeten. Maar de respondenten spraken zichzelf tegelijkertijd tegen door te suggereren dat bedrijven meer zouden moeten doen om leiders het belang van slaap te leren.

Hoogtepunten uit het onderzoek onder 196 bedrijfsleiders

resultaten onderzoek slaap

Drieëntachtig procent van de leiders zei dat hun organisaties niet genoeg moeite hebben besteed aan het opleiden van leiders over het belang van slaap.

Op dit punt hebben ze gelijk. Veel bedrijven doen niet genoeg om een gezonde slaap te bevorderen, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Zoals we zullen laten zien, schaden slaaptekorten schaden de prestaties van leidinggevenden, met name door belangrijke vormen van leiderschapsgedrag te ondermijnen, en kunnen daardoor de financiële prestaties schaden. Dit artikel zal het verband tussen slaap en leiderschapsgedrag demonstreren en onderzoeken alvorens oplossingen te bespreken die zowel individueel welzijn als organisatorische efficiency en doeltreffendheid kunnen verbeteren.

Mentale vermogens beïnvloed door slaap
Bron: Decoding leadership, what really matters, Jan 2015 – McKinsey

Slaaptraining zou moeten aangeboden worden in elke trainingcatalogus en het belang ervan onderstreept worden net zoals communicatie of time management trainingen.

Hier wens ik mijn betoog te eindigen door de leiders en medewerkers van bedrijven die dit herkennen te motiveren om contact op te nemen. Ik voorzie verschillende formules voor organisaties om bewustzijn rond het belang van slaap te verhogen tot het helpen van individuen die aan insomnie lijden om dit op te lossen.

Je hebt maar 1 leven, je wilt dat het lang en gelukkig is, bouw dan op gezonde slaap, het gezondheidselixir.

Wil je graag je slaapkwaliteit evalueren met de sleepcompass slaapscan.

Slaap zacht!

Claudine Drees – Slaapexpert

Claudine Drees
claudine@sleepcompass.be
Geen reactie's

Geef een reactie