Quiz

Wat weet jij van slapen?

Test je kennis over slaap: een ludieke quiz die jouw kennis test maar ook misschien je eigen pijnpunten benadrukt. Want het is niet omdat je iets weet, dat je het consequent toepast. 😊

#1. Hoe lang is de werktijd van cafeïne?

Onderzoek heeft aangetoond dat enkele tassen koffie per dag de nachtrust verstoren, zelfs tot 6 uur voor het slapen gaan is slechts 50% van de cafeïne verwerkt.

Roken (nicotine) en het nuttigen van cafeïne houdende producten (koffie, thee, cola, energie dranken, ice tea, chocolade) kunnen een stimulerend effect hebben. Niet iedereen heeft dezelfde gevoeligheid. Maar als je slecht slaapt kan je ervan uitgaan dat je wel gevoelig bent. Met de mogelijkheid om minder goed in te slapen of  meermaals wakker te worden. Je slaap riskeert lichter te worden; Omdat cafeïne een oppepper is, kan je beter 6 uur voor het slapen geen caféïne meer gebruiken.

#2. Wat is een “sociale jetlag”?

Een wisselend ritme tussen werkweek en weekend word sociale jetlag genoemd. Net als mensen die lange afstand reizen met een vliegtuig en zich moeten aanpassen aan een andere tijdzone. Dit ontregelt de biologische klok en dat gebeurt ook bij verschillende week van weekend ritme.

Best dezelfde bedtijden aanhouden. Geeft een sterkere biologische klok en zo slaap je beter. Je kan dus eigenlijk het tekort aan slaap in het weekend niet inhalen. Enkel als het om eens een nachtje slecht slapen gaat, dan wel. Slaap niet meer dan 1 uur langer in het weekend dan in de week want langer uitslapen geeft ook soms een katterig , dof gevoel. Want je kan ook teveel slapen.

#3. Mensen die niet sportief actief zijn hebben vaker last van symptomen van slaapapneu dan mensen die wel actief zijn?

Het is aangetoond door de national sleep foundation USA

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat lichaamsbeweging de slaap bevordert. Door je overdag sportief in te spannen, voelt het lichaam beter en kan de geest beter ontspannen. Zo raak je ‘s avonds makkelijker in slaap en wordt je slaap dieper. Sport heeft ook een activerende werking dus best niet 2 à 3 uur voor het slapen gaan

#4. Is een powernap een goed idee als je aan slapeloosheid lijdt

Met een chronisch slaapprobleem zijn dutjes af te raden, ze laten namelijk de slaapdruk afnemen, die normaal opbouwt vanaf opstaan tot heel moe worden ’s avonds. Waardoor je ‘s avonds moeilijker de slaap vat of slechter doorslaapt. Heb je naast slaaptekort een andere medische aandoening dan kan het wel aan te bevelen zijn omwille van de heilzame werking van slaap tijdens je genezingsproces.

#5. Welke elektronische media gebruiken Belgen het meest in bed?

Uit wetenschappelijk onderzoek in de Benelux is gebleken dat 40% van de mensen gebruiken de telefoon in bed, 37% kijkt TV, en 29% zit op social media op andere hardware.

Om goed te slapen stop je best de blootstelling aan blauw licht 1 uur voor slapengaan ook stop je beter met activiteiten die je associeert met actief zijn, vb werken, tv , telefoneren. Associeer je slaapkamer enkel met slapen en veranker die gedachte. Maak geen ruzie in de slaapkamer. De slaapkamer kan best rust en ontspanning uitstralen.

#6. Wat is het Guinness record wakker blijven in een schommelstoel?

Werd in 1977 opgetekend Maureen Weston USA in een schommelstoel wedstrijd. Mar zolang wakker blijven, verhoogt het risico op vele gezondheidsrisico’s. Daarom was 1977 het laatste jaar dat ‘wakker blijven’ records werden toegelaten

#7. Wanneer slapen astronauten in de ruimte, ze zien 15 zonsopgangen en ondergangen per 24 uur

Je chronobiologie, je circadiaans ritme, je interne klok volgen is cruciaal om tot gezonde slaap te komen. Ons lichaam is actief met bepaalde lichaamsfuncties op bepaalde uren van een etmaal. Volgens dit ritme leven, verstevigt ons slaap/waak ritme en onze gezondheid. Dit circadiaanse ritme ken jij misschien beter onder de naam ‘biologische klok’. Het is een oeroud ‘systeem’ dat een cyclus volgt van 24 uur. Niet alleen regelt het jouw slaap; ook je gedrag, je hormonen, lichaamstemperatuur en metabolisme worden bestuurd door dit bioritme. Handige functie dus, zo weet je lichaam precies wanneer het bepaalde stofjes moet aanmaken of wanneer het voeding en slaap nodig heeft.

🏁 Finish 🏁

Results

Leuk je weet al best veel over slaap

Indien je regelmatig slecht slaapt en dit zelfs wekelijks tot 3 maal toe herkent, nodig ik je uit om de slaapscan in te vullen. Om de gebieden van je verstoorde slaap in beeld te brengen.

Leuk je hebt van alles bijgeleerd over slaap.

Indien je regelmatig slecht slaapt en dit zelfs wekelijks tot 3 maal toe herkent, nodig ik je uit om de slaapscan in te vullen. Om de gebieden van je verstoorde slaap in beeld te brengen.

Vergeet niet: Weten is zilver en toepassen is goud!

Heb je last van verstoorde slaap of van slapeloosheid, aarzel dan niet om in te schrijven voor onze slaap training van 6 weken om eindelijk, stap voor stap de kwaliteit van je slaap te verbeteren op eigen kracht met mij als je raadgever.

Claudine Drees
Slaapexpert