27 sep Corona? laat er je slaap niet voor!
De Corona lock down periode
De periode van lockdown die 3 maanden duurde, had zeker invloed op eenieders leven. De periode post-lockdown is eigenlijk niet heel veel beter. Tussen veranderende maatregelen, korte vakanties, staycations , thuiswerk en kinderen weer naar school, blijft het onduidelijkheid en onzekerheid troef door mogelijke tweede en derde golven.
Conclusie: deze periode bracht velen uit evenwicht, en vooral hun slaap.
Wat zijn de cijfers over slaapproblemen tijdens de lockdown en hoe evolueren ze? We hadden al een vermoeden dat de cijfers zouden stijgen. Vaak hoorde je klachten dat angstige gevoelens toenamen, ook eenzaamheid en depressieve gevoelens. Met als gevolg dat de slaapkwaliteit er op achteruit ging. In mijn coaching praktijk was slaapbegeleiding in deze periode de enige rode draad; alle andere activiteiten werden in de koelkast gelegd.
Wat zeggen de officiële cijfers nu?
Mensen die al last hadden van slapeloosheid kregen er nog een acute extra insomnie bij. Zij kloegen over 45 minuten extra slapeloosheid. 10% van de personen die voor de covidcrisis al aan insomnie leden, hadden minder klachten . De groep die aan insomnie lijdt, steeg gigantisch van 7% voor de lockdown tot 19% in juli 2020.
Dit bleek uit onderzoek van professor Olivier Mairesse (onderzoeksgroep Brain, Body and Cognition VUB) bij 7.140 respondenten wereldwijd vertelt ons dat volwassenen tot drie keer slechter slapen en éen op 3 slaapt slechter.
Wat is insomnie of slapeloosheid?
Als je slecht slaapt minstens 3 keer per week. Je kan last hebben van slecht inslapen (duurt meer dan 20 minuten) of wakker worden gedurende de nacht (ook meer dan 20 minuten per keer) of/en een stuk vroeger dan je wekkers alarm ontwaken en de vaak niet meer kunnen vinden. Overdag heb je last van moeheid of een kort lontje of andere gevolgen die je aan je slaaptekort linkt. Heb je dit sinds een maand dan is het een acute insomnie duurt het al maanden dan is die chronisch geworden. Indien je daarbij fysieke klachten hebt, moeten die eerst onderzocht worden als oorzaak van je slapeloosheid. Als je echter door een periode van stress, spanning, moeilijkheden in je leven gaat, kunnen deze je slaap verminderen en dan spreken we dus over insomnie.
Maar het is niet al kommer en kwel
Want telewerken bracht soelaas. Personen die lang woon-werkverkeer konden achter zich laten, voelden dat ze beter konden slapen. Niet altijd echt meer want het duurde ook vaak langer om in slaap te vallen, ze vonden de kwaliteit van hun slaap wel beter.
Maar denk aan onze light lockdown in België waarbij we wel buiten mochten komen om te sporten en te bewegen.
Dat bracht velen hun circadiaans ritme(hun inwendige klok, slaap-waak ritme) ‘in sync’ met hun slaapbehoeften waardoor ze beter sliepen.
Meer bewegen , meer work-life balance door meer tijd thuis hadden een zeer positieve invloed op slaap van vele professionals en hun gezinnen.
Geen reactie's